dijous, 25 de juliol del 2013

El Mercat del Born: centre cultural o atracció turística?



Vista de l'interior del Mercat del Born

Aquesta Diada es reobrirà al públic el remodelat Mercat del Born reconvertit per a uns en un centre cultural de recuperació de la memòria de Catalunya i per a uns altres en una mena de santuari del patriotisme de 80 milions d'euros. Jo el vaig visitar fa unes setmanes amb altres companys del Col·legi de Periodistes coincidint amb els últims treballs d'acondicionament de les ruïnes i de la peatonalització del voltant del Mercat, i vaig sortir d'allà amb l'estranya sensació que s'han gastat massa diners per unes pedres i que s'ha volgut aprofitar el setge del 1714 per atraure encara més turistes a un barri ja saturat.

D'entrada, l'edifici remodelat fa patxoca, igual que les complicadíssimes obres que s'han hagut de fer per reforçar les fonaments del Mercat i així poder-hi construir la plataforma que permet al visitant caminar pel recinte i veure les ruïnes excavades i endreçades en el subsòl. Una de les novetats més destacades és que qui vulgui anar del Parc de la Ciutadella a la Rambla del Born ho podrà fer pel Mercat perquè la idea és convertir-lo en un centre cultural obert: el pas serà lliure i només s'haurà de pagar per visitar el jaciment i les exposicions, i participar en les activitats culturals organitzades. El problema és que aquesta decisió comportarà una gran despesa en seguretat per evitar les bretolades i els robatoris que s'haurà de sumar a la costossíssima obra.

El projecte museístic va acompanyat d'un exhaustiu treball de documentació històrica sobre com vivien els barcelonins del Born al 1714, qui vivia a cadascuna de les cases bombardejades i com es va produir el setge i posterior assalt de les tropes de Felip V a la ciutat des de la fortalesa de la Ciutadella. En una de les sales -n'hi ha quatre: Sala Castellví, Sala Villarroel, Sala Casanova i Sala Moragues- s'hi podran visitar les restes trobades durant les excavacions, sobretot estris d'aixovar i eines. Dues més s'utilizaran com a sales polivalent per fer conferències, obres de teatres i cinema.

La quarta sala l'ocuparà un restaurant i una llibreria. El restaurant el gestionarà Moritz, que per a l'ocasió ha dissenyat un menú de tapes amb noms relacionats amb l'episodi i una cervesa que es dirà 1714. No he dit el preu de les entrades, que considero tan poc populars -malgrat haver estat pagat amb diners públics- com els preus dels menús: 7 euros si es vol visitar el jaciment i 9 euros si es vol fer una visita combinada (jaciment i exposicions). Les visites a les ruïnes netes, pulides i desinfectades com si fossin de cartró pedra seran guiades, es faran en grups d'un màxim de 15 persones i duraran uns 45 minuts.


Lectura imprescindible
Voldria equivocar-me sobre la intencionalitat última de l'Ajuntament de convertir el Mercat del Born en un altra atracció turística d'aquest parc temàtic en què està convertint Barcelona per a disgust dels que hi vivim, però tots els indicis apunten cap a aquesta direcció. Els preus dels locals al voltant de l'equipament s'han disparat i ja comencen a aparèixer botigues de luxe com l'hortera Dolce&Gabbana que ha obert just a la confluència de la Rambla del Born amb la plaça Comercial. Però per parlar de Barcelona i de la "importància crucial d'una política oficial de llocs o d'una política de la memòria", res millor que llegir-vos La ciudad mentirosa. Fraude y miseria del 'Modelo Barcelona', de l'antropòleg Manuel Delgado. El llibre, editat per Catarata, és una joia que hauríem de llegir tots els barcelonins, però només el podreu trobar a la web de l'FNAC perquè ja està descatalogat. Una pena.

1 comentari:

  1. La protesta de los vecinos del born no se hizo esperar, cientos de vecinos arrojan una piedra gigante que destruye ruinas milenarias.
    http://www.youtube.com/watch?v=lT1DLFaMT4E&feature=share&list=UU4vgFX5TCABPq6o8vEXp7mQ

    ResponElimina