dimarts, 17 de setembre del 2013

Llibres que ni es compren ni es venen

Prestatges plens de llibres lliures
Fa just quinze dies que ha obert al carrer Cantàbria 72 (al districte de Sant Martí) una peculiar llibreria de llibres lliures amb l'objectiu de garantir l'accès a la cultura i fomentar l'hàbit de llegir, sobretot ara que aquesta saludable afició s'ha convertit en un luxe gràcies a la política cultural del govern de Mariano Rajoy. Tots els llibres que trobareu al modest local que gestiona l'Associació llibres lliures Catalunya (actualment uns 3.000) són gratuïts i no cal que es tornin, encara que si ho fem els podrà llegir més gent perquè al capdavall no es tracta de posseir, sinó de gaudir de la lectura. N'hi ha un bon grapat per a infants, però calen més llibres en català.

Per controlar que no embogim i ens enduguem una caixa sencera, els responsables de la projecte han ideat un curiós sistema de préstecens podem emportar els llibres que ens càpiguen en una mà -tot i que l'Òscar fa la vista grossa si tens la mà petita com és el meu cas- i els exemplars porten un segell que diu "aquest llibre és lliure, ni es compra ni es ven" perquè no es pugui fer negoci amb ells. Al marge del préstec gratuït (sempre s'agraeix una propineta), a la llibreria també s'hi organitzen altres activitats culturals com ara tallers de fotografia i de teatre, clubs de lectura, de recital de poesia i de col·leccionistes de punts de llibre. Tots estan dirigits per voluntaris i els preus són simbòlics. I s'admeten propostes.

Aquesta iniciativa pionera a Catalunya s'inspira en la llibreria que l'Associació Grupo 2013 va posar en marxa l'any passat a Madrid, encara que també hi ha altres propostes similars a Màlaga i Sevilla. En tots els casos, la gent que hi treballa ho fa de forma voluntària i el fons de llibres es nodreix de donacions altruistes, així com d'aportacions econòmiques i de les quotes de 12 euros anuals dels socis que serveixen bàsicament per cobrir les despeses de llum i aigua del local. L'horari de la llibreria és de 10 a 14h i de 17 a 20h, de dilluns a dissabte i tothom és benvingut.

Mentre l'Òscar m'explica que és un sistema basat en la "solidaritat de la gent" i que va sorgir per combatre la crisi i els abusius preus dels llibres provocats per la pujada de l'iva, arriba un noi jove amb un carret de la compra ple de llibres per compartir, alguns dels quals són relativament recents. En l'estona que ha durat l'entrevista, hi han entrat cinc persones i totes han sortit ben contentes amb el seu carregament. Jo també marxo carregada. A canvi d'una propina de tres euros m'he dut Una heredera de Barcelona (Sergio Vila-Sanjuán), Atlas de geografía humana (Almudena Grandes), Beatríz y los cuerpos celestes (Lucía Etxebarría), Un mar de problemas (Donna Leon) i El violonchelista de Sarajevo (Steven Galloway).

Us passo més informació per si voleu tafanejar. (Recordeu que un altre lloc on també podeu trobar llibres gratis són els punts verds dels barris).

Facebook: AssociacióLlibresLliures
email: llibreslliures@yahoo.es
www.librerialibroslibres.org (aquí podreu trobar altres iniciatives similars a l'estat espanyol)


1 comentari:

  1. M'agrada el teu blog, Cristina. Sobre allò altre, endevant, publica-ho al teu gust però, per prudència, potser millor no esmentar-los pel nòm. Mes endavant ja veurem quines altres accions emprendre... Gràcies.

    ResponElimina